Bolltest – Nike PD Soft, Titleist DT SoLo och Wilson Staff DUO

Hej alla golfare! Nu avslutas veckan på bästa sätt med nya bolltester. Vi gjorde som sagt det för nu sista tourbollstestet förra veckan. Idag recenseras golfbollar som passar bättre för de allra flesta golfare. Jag heter Erik och det är jag som gjort alla tourbollstester, men nu kommer jag ta hjälp av Karolina Bergenwall. Karro jobbar på Out of Bounds. Hon har spelat golf i 2 år, men har lagt energin på elitkarriären i innebandy istället. Nu ska vi dock tillsammans recensera dessa golfbollar som kommer kategoriseras som medelklassbollar. Testet kommer göras på precis samma sätt som alla andra tester. Golfbollarna är slagna i simulator för att få all smaskig statistik. Nu kör vi igång!

Kategori

Medelklassbollar

Egenskaper

2-delade
Skal – Ionomer
Dimplar
DT SoLo: 376
PD Soft: 314
DUO : 302

Pris

Nypris: 189:- och uppåt
Pris hos Out of Bounds: Från 59:-
Köp hos oss här:
DT SoLo, PD Soft, Staff DUO

Testare

Erik Tellman, Handicap 3
Erik Tellman

Testare

Karolina Bergenwall, Handicap 24
karolina_bergenwall-profil

Filmen sammanfattar lite för er som inte orkar läsa hela recensionen!

Bollens bakgrund

Titleist, Nike och Wilson är alla stora tillverkare inom golfindustrin. Hos oss på Out of Bounds märker vi att dessa tre bollar säljer och frågas om väldigt mycket. Det som kännetecknar bollarna inom ”medelklass” är att det flesta är ganska mjuka, ger mindre spinn än tourbollar, och de är oftast väldigt förlåtande. Vi skulle klassa bollarna på detta sättet:
DT SoLo – mjuk
PD Soft – mjukare
DUO – mjukast

Bollen från tee

Erik: Då jag så länge jag kommer ihåg har spelat på tourbollar, så känns det ganska lustigt att pegga upp något annat på tee. DT SoLo och PD Soft tycker jag faktiskt är väldigt härliga bollar att slå med från tee. Det skiljer lite i längd från tourbollarna jag testat, men jag skulle säga att det handlar mycket mer om känslan och självförtroendet än längden på bollarna. DUO’n var för mig alldeles för mjuk. Golfbollen kändes som en mjuk degbulle som vobblade i luften. Absolut en helt perfekt boll för dig som inte slår så hårt men söker efter längd. Golfbollarna i den här kategorin ger en riktigt bra trampolineffekt vid impact. Till dig som har en snabbare svinghastighet rekommenderar jag hellre Nike PD Soft och Titleist DT SoLo. Där kan du trycka till lite mer med drivern utan att få konstig bollbana. Alla tre bollar är från tee otroligt förlåtande. Bra mycket enklare att hålla raka vid dåliga träffar än med tourbollarna.

Karro: Som en betydligt mindre erfaren golfare så spelar jag gärna på förlåtande bollar. Det kan gå några veckor mellan mina rundor och jag är inte den som står och nöter slag på Driving Rangen eller hänger vid övningsområdet om kvällarna. Man strävar ju alltid efter att få en ren bollträff, men när det inte alltid är fallet, så är det skönt om bollen ändå får lite fart och kanske till och med ligger en bit in på fairway. När jag periodvis spelat mycket golf tror jag dock att jag skulle få ut mer av en 3-delad boll med lite mer bite i. De här 2-delade bollarna vi testat skulle jag klassa som snälla och förlåtande vid orena träffar – inte minst Duon. Dock tycker jag inte riktigt att jag får den längden jag vill ha med drivern med någon av dessa bollar. Men kombinationen förlåtande och långtgående kanske är ”too much to ask for” av en golfboll? Låt oss ha det som en följetång till kommande tester.

Alla tester vi gör kommer utöver texten sammanfattas i ett litet diagram. Där får ni se hur långt vi slog bollarna, carry (längd innan bollen landar) och bollbanan.

Erik

Klubba Boll Längd Carry Bollbana
Driver Nike PD Soft 249 meter 240 meter Hög
Driver Titleist DT SoLo 247 meter 238 meter Hög
Driver Wilson Staff DUO 241 meter 232 meter Mellan (vobblande)

Karro

Klubba Boll Längd Carry Bollbana
Driver Nike PD Soft 180 meter 166 meter Mellan
Driver Titleist DT SoLo 178 meter 161 meter Mellan
Driver Wilson Staff DUO 183 meter 171 meter Mellan

Bollarna från fairway

Erik: När jag slår från fairway upptäckte jag nu att jag faktiskt hade mer krav på en boll än vad jag trodde. Både DUO’n och PD Soften var ganska mycket för mjuka för mig. Jag vill ha en boll som jag känner vid impact. Slår jag en dålig träff med DUO känns det fortfarande som att jag träffade bollen bra. För många är detta väldigt bra, då bollen får en härlig studs från klubbhuvudet och är så förlåtande. Jag vill dock ha lite mer känsla när jag slår mina järnklubbor. På grund av de mjuka bollarna hade jag också ganska svårt att hitta exakta längder. Allt detta beror nog på att jag slår lite för hårt och helt enkelt passar bättre med tourbollar.

Karro: Det värsta jag vet är när man slår på bollen och det känns i hela kroppen ”Det där var ingen bra träff”. Vid tillslag från fairway vill jag att golfbollen får en härlig flykt trots en inte helt perfekt träff. Det här sköter dessa tre bollar utmärkt. Alla slag över 120 meter som inte sker från tee slår jag med järn-7an (då jag inte spelat in mig med en bättre passande klubba) och då vill jag många gånger ha längd i dessa slag. När jag under veckan spelade med PD Soft ute på banan och fick en ren och fin träff kunde bollen till och med sticka iväg riktigt långt.

För många är det viktigt att bollen man spelar på ska vara snygg och där är jag beredd att hålla med. En snygg och stilren boll är viktigt för mig och här har Nike lyckats med sin PD Soft! Och som sagt – den där stöten i handleden slipper jag gärna och så länge jag väljer någon av dessa tre bollarna så kan jag vara utan den för alltid.

Erik

Klubba Boll Längd Carry Bollbana
Järn 7 Nike PD Soft 162 meter 156 meter Hög
Järn 7 Titleist DT SoLo 158 meter 151 meter Hög
Järn 7 Wilson Staff DUO 154 meter 148 meter Väldigt hög

Karro

Klubba Boll Längd Carry Bollbana
Järn 7 Nike PD Soft 129 meter 119 meter Låg
Järn 7 Titleist DT SoLo 123 meter 116 meter Låg
Järn 7 Wilson Staff DUO 128 meter 121 meter Låg

Bollen runt green

Erik: Som ni vet sedan tidigare tester vill jag slå bollarna med spin för att få bättre avståndskontroll. När det blir medelklassbollar är spinnen inte i närheten av tourbollarna. Det positiva med det är att om jag slår ett dåligt slaf vid inspel, träffar bollen orent eller slår den alldeles för kort, så studsar bollen helt utan att spinna. DUO’n är ett bra exempel. Jag råkade missa flaggan ca 5 meter kort. En vanlig tourboll hade stannat direkt och mer eller mindre spunnit bakåt. Nu studsade bollen helt plötsligt framåt och gav mig en putt på två meter istället. Det negativa med det är att jag får svårt att hitta längdkänsla. Det blir jobbigt när jag MÅSTE stanna bollen på en liten green då den studsar iväg. Som ni ser i filmen ovan står jag och slår nästintill lobbslag med maxloft på klubban. Här tyckte jag absolut bäst om Titleist DT SoLo. Den studsade inte lika mycket som PD Soft och DUO. Alla tre bollarna är fantastiska att putta på!

Karro: Runt green hade jag i många fall önskat en boll med mer bite i och gärna att det känns när man träffar den. I närspelet får jag sällan orena träffar och tjänar inte så mycket på en så förlåtande boll som vid slag på fairway. Men är du osäker i närspelet är dessa bollar snälla mot dig. Jag tyckte om DT Solo extra mycket i det avseendet – det spred sig en härlig känsla i hela kroppen när jag slog iväg den. DUO’n tycker jag känns för mesig vid tillslaget men vid en oren träff så studsar den snällt vidare.

Hållbarhet

PDSpft-slitage
Nike PD Soft

Duo-slitage
Wilson Staff DUO

DTSoLo-slitage
Titleist DT SoLo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Website